Přejít k hlavnímu obsahu
foreigners
  1. Úvod
  2. Pojištěnci
  3. Prevence
  4. Screeningové programy
  5. Screening karcinomu tlustého střeva a konečníku

Screening karcinomu tlustého střeva a konečníku

Screening karcinomu konečníku a tlustého střeva

Karcinom tlustého střeva a konečníku jsou mimořádně nebezpečná onemocnění

Karcinom tlustého střeva a konečníku mají mnoho společného, což vystihuje i společný název kolorektální karcinom. Jsou mezi nimi ale některé odlišnosti, především v léčbě. Jde každopádně o extrémně nebezpečné onemocnění, které často mívá fatální následky.

Naprostou většinu nádorů tlustého střeva tvoří adenokarcinomy, což jsou karcinomy vznikající ze žláznatých buněk střevní sliznice. V tlustém střevu se ovšem mohou, byť vzácně, vyskytovat i jiné zhoubné karcinomy, např. lymfom nebo karcinoid. Ty se léčí jiným způsobem než adenokarcinomy a často mají také jiné příznaky.

Screening karcinomu konečníku a tlustého střeva - graf

Zhoubný karcinom tlustého střeva v ČR: Jeden z nejvyšších výskytů na světě

V České republice se karcinom tlustého střeva a konečníku vyskytuje mimořádně často.

  • máme celosvětově jeden z nejvyšších výskytů onemocnění,
  • zhoubný karcinom tlustého střeva či konečníku je v ČR každý rok zjištěn asi u 8000 osob,
  • téměř 4000 pacientů na toto onemocnění v naší zemi každoročně umírá.

 Screening karcinomu konečníku a tlustého střeva - graf 2

 Screening karcinomu konečníku a tlustého střeva - graf 3

Znáte program pro včasné zachycení karcinomů?

Smyslem programu pro včasné zachycení karcinomů, tzv. screeningu karcinomu kolorekta, je nabídnout českým občanům kvalifikovaná kolonoskopická vyšetření. A to ve zdravotnických pracovištích pro screeningovou kolonoskopii, která splňují kritéria moderní diagnostiky.

Program v České republice funguje od roku 2009, byl zahájen jako poslední ze tří onkologických screeningů. V současnosti ho provozují na několika desítkách pracovišť. Více informací o programu najdete na www.kolorektum.cz.

Jak program funguje a komu je určen

  • jedná se o test na okultní (skryté) krvácení do stolice neboli TOKS,
  • dělá se od 50 do 54 let věku jednou za rok a od 55 let jednou za dva roky,
  • případně je možné absolvovat jednou za deset let screeningovou kolonoskopii (ta je doporučena i v případě, že je TOKS pozitivní),
  • program je určen mužům i ženám nad 50 let,
  • pokud máte rodinnou anamnézu výskytu tohoto onemocnění nebo již trpíte příznaky onemocnění, pak jste sledováni pozorněji, nikoli v rámci tohoto programu. Tato vyšetření jsou hrazena z veřejného zdravotního pojištění. V případě, že se necháte vyšetřit dříve, hradíte si vyšetření sami. Naše pojišťovna přispívá na TOKS nebo test markerů v krvi pojištěncům od 40 let v rámci preventivního programu onkologických onemocnění. Adresné zvaní do tohoto programu se pak týká mužů i žen od 50 do 70 let (vyšetření jsou ale hrazena i nad touto věkovou hranicí).

Kam jít na vyšetření a jak se objednat

Jak bylo zmíněno, screeningovou kolonoskopii provádí v České republice mnoho pracovišť. Žádanku na hrazené vyšetření vám vypíše praktický lékař nebo u žen gynekolog.

Kolonoskopie má nepříliš dobrou pověst a mnoho lidí z ní má strach. Není to však tak hrozné a rozhodně to stojí za to: Absolvujete ji jednou za deset let a máte jistotu, že máte střeva v pořádku. Podrobnější informace o tom, jak vyšetření probíhá, najdete na webu kolorektum.cz.

Rizikové faktory

Věk

Kolorektální karcinom většinou vzniká ve věku nad 50 let, výjimkou ale nejsou ani mladší pacienti.

Střevní polypy

Polypy jsou výrůstky ze stěny střeva. Z některých těchto polypů může během dlouhé doby vzniknout karcinom.

Dědičné predispozice

Vyšší riziko je v případě výskytu kolorektálního karcinomu v pokrevním příbuzenstvu 1. stupně, tedy u rodičů, sourozenců nebo dětí.

Chronická zánětlivá onemocnění střeva

Některé nemoci, jako je např. ulcerózní kolitida nebo Crohnova nemoc, také zvyšují riziko onemocnění.

Složení potravy

Je to velmi významný rizikový faktor, který může ovlivnit každý.

Čemu byste se měli snažit vyhýbat, co vás ohrožuje především?

  • nadměrný příjem živočišných tuků, červeného masa a uzenin,
  • častá úprava masa smažením a pečením,
  • nepřiměřeně vysoký kalorický příjem spojený s obezitou,
  • nadměrné pití piva,
  • nízký příjem vlákniny v zelenině, ovoci, celozrnném pečivu a luštěninách,
  • nedostatek pohybu.

Jak poznáte zhoubný karcinom

Karcinom tlustého střeva a konečníku se může projevovat celou řadou příznaků, ačkoli v časných stadiích onemocnění mohou být potíže nevýrazné a člověk je ani nemusí zaznamenat. Jaké jsou příznaky, kterým byste měli věnovat pozornost?

  1. Každá dlouhodobější změna střevní činnosti
    – projevuje se průjmem, zácpou, pocitem nedokonalého vyprázdnění nebo obtížným vyprazdňováním.

  2. Krvácení z konečníku nebo příměs krve ve stolici
    – a to jak jasně červené, tak tmavé,
    – dlouhodobé drobné ztráty krve vedou k anemizaci čili k postupnému rozvoji chudokrevnosti, která se projevuje únavou a slabostí, někdy také dušností.

  3. Neurčitá břišní nepohoda s pocitem plnosti, bolesti břicha, větší plynatost, horší odchod plynů

  4. Úbytek na váze bez zřejmého důvodu

  5. Střevní neprůchodnost, kterou může nádor svým růstem vyvolat
    – obrazem takového stavu pak jsou křečovité bolesti břicha, pocit nafouknutí břicha, zácpa, slabost, někdy zvracení.

Pozor!
Všechny tyto příznaky může nicméně způsobit i řada jiných, nenádorových a méně závažných onemocnění. Jde hlavně o hemeroidy nebo infekční a zánětlivá onemocnění střeva. Kolorektální karcinom ale může dlouho probíhat bez jakýchkoliv příznaků a projevit se až v pokročilém stadiu onemocnění. Při jakýchkoliv pochybnostech je nutné vyšetření u praktického lékaře, který by měl zařídit případná další potřebná vyšetření.

Jak se před onemocněním bránit (prevence)

  • Udržujte si přiměřenou hmotnost.
  • Alespoň 30 minut denně se věnujte pohybovým aktivitám.
  • Omezte spotřebu potravin, které obsahují velké množství tuků a sacharidů, ale málo vlákniny. Vyhýbejte se slazeným nápojům.
  • Jezte různé druhy zeleniny, ovoce, celozrnného pečiva a luštěnin (např. čočka nebo fazole).
  • Omezte konzumaci červeného masa (např. hovězí, vepřové a skopové) a vyhýbejte se uzeninám.
  • Pokud pijete alkoholické nápoje, omezte jejich množství nejvýše na dvě skleničky denně (muži) nebo jednu skleničku denně (ženy).
  • Omezte konzumaci slaných jídel a potravin konzervovaných pomocí soli.

Tato doporučení lze využít i pro prevenci dalších nádorových onemocnění, nejen kolorektálního karcinomu.

Další informace o karcinomu kolorekta naleznete na kolorektum.cz, více o prevenci všech onkologických onemocnění naleznete na webu linkos.cz.

Ke stažení: https://hlaspacientu.cz/wp-content/uploads/2023/12/Cesta-pacienta_kolorektalni-karcinom_2023.pdf

Aktuality

Aby vám neutekla žádná naše akce nebo nabídka,
sledujte nás na Facebooku nebo Instagramu

Dále z 211